Sommaren är över oss och det är dags för Espresso Tonic. Espresso Tonic är den bästa kombinationen av två världar, Espresso och Tonic.
28 juli 2021 12:20Sommaren är över oss, och är därmed den perfekta tiden att njuta av en härligt kall Espresso Tonic.
I detta inlägg visar vi hur du själv brygger din egen Espresso Tonic, och vi ger dig en recept på hur du själv kan göra din egen tonic vatten med barken från Kinaträd.
Någon kanske tror att kombinationen av en bitter tonic, med en bitter espresso, på inget sätt är en bra idé. Men tvärtom. Tonics vattenbitterhet lyckas överta bitterheten från espresson, och kombinerat med sockret från tonicvattnet, har vi en ganska läcker och inte minst enkel kall kaffecocktail, perfekt för sommaren.
Det här inlägget är uppdelat i två olika recept: Den enkla Espresso Tonicen med köpt tonicvatten och den avancerade Espresso Tonicen med hemgjort tonicvatten.
Vi dyker inte ner i hur du brygger espresson, om du behöver ett recept kan du läsa detta inlägg: Så brygger man espresso.
För en espresso tonic rekommenderar vi bönor som är ljusa till mediumrostade. Mörkrostade bönor kan också användas, men du kan förvänta dig en något mer bitter espresso tonic. Bönor som passar bra kommer från Etiopien, Kenya och Colombia (alla med tvättad bearbetning).
Låt oss komma igång!
Med den enkla espresso tonic används en förhandsköpt tonicvatten av hög kvalitet (!), undvik därför de billiga tonics som t.ex. Schweppes. Vi rekommenderar Fentimans. Det finns många olika varianter av Fentimans, köp den du föredrar.
Det ska du använda
- 35-40 gram espresso
- 120 ml tonicvatten
- Massor av is
Så gör du
1. Fyll glaset med massor av is
2. Tillsätt önskad mängd Tonic
3. Tillsätt espresso
4. Njut!
Lätt, eller hur?
Om du är lite äventyrslysten, så fortsätt att läsa och se vår recept på en hemgjord tonicvatten.
Den avancerede espresso tonic består af en hjemmelavet tonicvand. I följande avsnitt visar vi hur du själv gör en tonicvatten - använd den för att göra en espresso tonic enligt samma recept som i ovanstående avsnitt (ersätt den köpta tonicvattnet med din egen hemlagade).
Receptet på tonicvatten består av tre delar
1. Tonicsirap
2. Syrlighet
3. Tonicvatten
Tonicsirupen är grundformen för vår tonicvatten, medan syrligheten tillsätts till tonicvattnet för att smaksätta det.
Del 1: Tonicsirap
Det behöver vi
- 20 gram kinabark (finmalet)
- 750 gram vatten (plus lite mer senare)
- 750 gram socker
- 2 gram apelsinskal
- 2 gram citronskal
Så gör du
1. Se till att kinabarken är fint malet - det kan du göra med t.ex en mortel eller kaffekvarn.
2. Blanda kinabarken med 750 gram vatten i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i 5 minuter.
3. Ta kastrullen från spisen så att den kan svalna, och tillsätt 2 gram citronskal.
4. När det har svalnat, häll vätskan genom ett durkslag och därefter genom ett kaffefilter.
5. Väg vätskan och tillsätt vatten så att det totalt väger 750 gram.
6. Tillsätt 750 gram socker och blanda väl. 7. Sätt i kylskåpet
Del 2: Syrlighet Det behöver vi
- 120 gram vatten
- 5.1 g citronsyra
- 2.6 g äppelsyra
Så gör du
1. Lägg till alla ingredienser och blanda ordentligt
2. Ställ i kyl för förvaring
Del 3: Tonicvatten
Den sista delen kombinerar vi del 1 och 2.
Det behöver vi
- 50 gram tonic sirap
- 30 gram syrlighet
- 3 droppar saltlösning (eller alternativt en nypa salt)
- 250 gram danskt vatten (eller vanligt vatten om du har en sodavattenmaskin)
Så här gör du Om du använder danskt vatten
1. Använd sodavatten istället för vanligt vatten
2. Se till att alla ingredienser är kylda
3. Blanda alla ingredienser utan sodavatten
4. Tillsätt sodavatten försiktigt
5. Njut omedelbart!
Om du har en läskmaskin
1. Lägg till alla ingredienser i behållaren til sodavandsmaskinen
2. Kyl i kylskåpet
3. När vätskan har svalnat, använd då sodavattenmaskinen
4. Njut direkt! När du har din tonicvatten redo, använd den tillsammans med en härlig skvätt espresso, som visat i första delen av detta inlägg.
Din kundvagn är tom