Lär dig hur man gör den senaste internet-trenden: Dalgona-kaffe. VI visar steg för steg hur du enkelt kan göra Dalgona-kaffe hemma.
28 juli 2021 12:11Du har säkert redan stött på Dalgona kaffe på Facebook, Instagram eller en av de andra sociala medierna – en av de senaste virala trenderna. En kaffe-mjölkdryck med en lätt, söt och gyllene kräm på toppen.
Vad är Dalgona-kaffe och hur gör man en själv? Det tittar vi på i detta inlägg.
Dalgona kaffe har sitt ursprung från Asien, där namnet första gången användes i Macau av skådespelaren Jung II-Woo. Namnet sägs ha inspirerats av en klassisk Sydkoreansk streetfood dessert.
Men trots Dalgona-kaffens snabba framgång, så är det faktiskt inte en helt ovanlig kaffesort. Det finns många liknande kaffe där ute, från Grekland till Indien.
Dalgona kaffe är extremt enkel, den kan göras på under 5 minuter med bara 4 ingredienser, den består av mjölk och en guldkaffe-kräm.
Dalgona kaffe påminner lite om vietnamesisk äggkaffe, som består av starkt kaffe och en mycket söt äggkräm. Dalgona kaffe är lite annorlunda eftersom det består av ren mjölk och en söt men också mycket stark kaffekräm. Krämen består av en del socker och en del instantkaffe.
Cremen är mycket tjock och påminner mest om marängs-kräm i konsistens. Själva krämen är alltför kraftig för att ätas/drickas ensam, men när man dricker en dalgona-kaffe så får man lite av mjölken kombinerad med krämen, som blandas ihop vid varje slurk. Resultatet blir en mycket lätt, nästan söt cappuccino-liknande kaffe.
Eftersom cremen är så koncentrerad med kaffe och socker, så rekommenderar vi inte att man konsumerar dalgona kaffet regelbundet – det är i princip en dessert.
Det ska du använda
Dalgona kaffe recept
Steg 1.
Blanda kaffe, socker och vatten i en skål
Blanda 1 del instant kaffe, 1 del socker och 1 del kokande vatten tillsammans i en skål. I det här receptet använder vi vad som motsvarar 2 matskedar per ingrediens. Men du kan variera mängden efter behov.
Steg 2.
Vispa ihop i ett par minuter
Använd handmixern för att vispa samman ingredienserna tills du får en lätt, gyllene kräm som liknar marängkräm. Om du vispar för hand kan det ta upp till 15 minuter. I vårt försök använde vi en gaffel, vilket tog cirka 8 minuter.
Steg 3.
Servera grädden ovanpå mjölken
Håll mjölken i ett glas och servera dalgona-krämen på toppen. Du kan servera mjölken både varm och kall.
Du kan använda vilken som helst typ av socker – vitt socker, brunsocker etc. I vår recept används vanligt vitt socker, men vi rekommenderar att experimentera med olika typer.
För att få fram den mycket tjocka dalgona-krämen behöver vi använda instant kaffe, så det är tyvärr inte möjligt att använda vanligt nymalt kaffe. Vilket som helst instant kaffe borde fungera - så använd det kaffe du gillar bäst.
Du ska vispa ingredienserna tills du får en rimligt tjock kräm, som liknar lite grann marengs-kräm. Ju längre tid krämen vispas, desto tjockare blir den. Färgen är också en bra indikation på när krämen är klar - krämen / vätskan börjar vara mycket mörk, men slutar gradvis att bli mer gyllenbrun.
Din kundvagn är tom