Recept

De 3 nemmeste kaffecocktailrecepterna

Vi har samlat de 3 bästa och enklaste kaffe cocktail-recepten, som är lätta att följa och perfekta för nybörjaren.

28 juli 2021 12:42

Vårt bud på 3 enkla kaffecocktails

I detta inlägg tittar vi närmare på de tre enklaste recepten på kaffecocktails – och trots att de är lätta att göra, så är de verkligen spot on. Två av recepten är alkoholbaserade medan det tredje inte är det.

 

Espresso martini

Den klassiska espresso martini är alltid en säker vinnare. Men varför betala 120 kr på din lokala cocktailbar när du kan göra en själv på bara 3 minuter för en bråkdel av vad barerna tar?

Den här cocktailen innehåller alkohol. En espresso martini är mycket enkel och består av få ingredienser:

Det ska du använda

- 1 del espresso
- 1 del vodka
- 1 del kaffelikör
- Is
- Mikser
- Martini glas

 

Så här gör du

Förhållandet mellan ingredienserna är 1 till 1, för detta recept använder vi 20 gram espresso, 20 gram vodka och 20 gram kaffelikör

- Kyl ned shakern och Martini-glaset genom att fylla is i
- Skjut en espresso
- Häll det smälta vattnet från shakern
- Häll espresso, vodka och kaffelikör i shakern
- Shake ordentligt i cirka 30 sekunder
- Töm Martini-glaset på is och vatten
- Häll vätskan genom en sil från shakern till Martini-glaset
- Lägg eventuellt till dekoration i form av espresso bönor
- Njut!

Det viktigaste för en espresso martini är att undvika att den blir för utspädd, därför är det viktigt att hälla bort överflödigt vatten från shakern och tömma martini-glaset på både vatten och is.

Örsaken till att vi kyler ner shakern är återigen för att undvika att för mycket is smälter medan vi shakar.

Om du upplever att din espresso martini blir lite för stark, kan du minska mängden vodka något. Önskar du en lite kraftigare kaffesmak, ta då en lite större mängd espresso.

Och om du vill ha en lite sötare martini, öka mängden kaffelikör.

 

Caffe Shakerato

Caffe Shakerato är en klassisk italiensk (virgin) kaffe-cocktail, som består av bara fyra ingredienser.

Det ska du använda

- 40 ml espresso
- 10 ml sirap
- 2 droppar salin (eller en nypa salt)
- Is

Så här gör du

- Tillsätt espresso, sirap och saltlösning i en shaker
- Shakea i cirka 30 sekunder
- Sila in i ett kylt glas

Sirapen kan ersättas med socker, men det gör det svårare för vätskan att absorbera allt socker. Du kan eventuellt försöka lösa upp sockret i den varma espresson innan du tillsätter det i shakern.

 

Manhattan kaffekoktail

Prova den klassiska Manhattan som en kaffeversion! I denna version av Manhattan-cocktailen tar vi och gör en vanlig Manhattan, men häller den därefter genom kaffe för att dra in kaffesmak i cocktailen.

Resultatet blir en härlig Manhatten med tydliga toner av kaffe. För detta recept rekommenderar vi att använda en lätt eller mediumrostad kaffe, malet medium-grovt.

Det behöver du

- 50 ml Bourboun
- 25 ml Vermouth
- 1,2 ml Agostruda
- 1,2 ml saltlösning
- 25 gram mediummald Kaffe
- Is
- En chemex

Så gör du

- Förbered din Chemex inklusive en rensad filter (du kan eventuellt kyla den med is – kom ihåg att tömma efteråt)
- Mal kaffet och fyll i din Chemex
- I ett stort glas med is, mixa bourbon, vermouth, agostruda och saltlösning
- Rör runt ordentligt
- Häll din Manhatten sakta över kaffet
- När hela cocktailen har gått igenom kaffet är den klar att serveras! Mängden ingredienser kan minskas om en mindre cocktail önskas.


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom