Lär dig mer om vad olika säsonger har för betydelse för ditt kaffe. Vet du vad skillnaden är mellan kaffe från Etiopien och Mexiko?
28 juli 2021 08:11Kanske har du redan märkt det, kanske inte, men det finns ett mönster i när vissa typer av kaffe är tillgängliga vid olika tider på året. Kanske har du lagt märke till att under vintern finns det ett stort utbud av kaffe från Peru, men när det blir vår och sommar blir utbudet av kaffe från Etiopien plötsligt stort.
För att börja är det viktigt att vi vet vad kaffe är, vilket bara är fröet från kaffeträdet som växer på en trädstam. Och precis som alla andra frukter, dikterar säsongen när frukten kan skördas. Så precis som du inte kan förvänta dig att jordgubbarna på de danska odlingarna är mogna på vintern, så kan man heller inte förvänta sig att kaffefrukten är mogen i Mexiko mitt i juli. När det kan skördas kaffe runt om i världen beror på både plantagernas längd- och breddgrader samt klimatet.
Det som gör kaffe ännu mer komplicerat är, medan du kan vara någorlunda säker på att det är bäst att äta jordgubben direkt efter du har plockat den, så finns det en lång rad processer som kaffet måste genomgå innan vi kan brygga de gyllene dropparna. Från det att kaffet har skördats ska det bland annat förberedas, torkas, packas, transporteras, rostas och slutligen bryggas! Trots att torkat, omärkt kaffe inte ruttnar och således kan förvaras på ett lager under en längre tid, så tappar den ändå smaken efterhand.
Därför försöker många rosterier att anta en säsongsbestämd strategi för sina inköp och rostning (ofta kallad säsongsbaserat kaffe), där de köper korrekta mängder råkaffe under säsongen och rostar och säljer det innan kaffet förlorar sin kvalitet. För de rosterier som försöker skapa en specifik och unik smak i sina blandningar uppstår en mycket komplicerad pussel. Hur kan de upprätthålla både kvalitet och smak året runt när säsongen ändras och tillgången på bönor i vissa perioder upphör? De kan göra detta genom att blanda olika typer av bönor med olika rostprofiler, vilket med rätt omsorg kan skapa samma smaksprofil varje gång.
Men man kan ikke bare blint lita på fasta säsonger, för variabler som t.ex. vädret kan ha stor påverkan på hösten. Om regnet kommer tidigare än förväntat kan det betyda att hösten kommer tidigare eller senare. När det gäller rostningen är det kvaliteten på de inköpta bönorna som är den största variabeln. Om bönorna redan visar tecken på lägre kvalitet efter bara några månader kan det vara nödvändigt att anpassa rostningen för att upprätthålla samma smak.
Alla dessa utmaningar uppstår lyckligtvis innan de levereras till dig, men det sätter saker och ting i perspektiv och hjälper till att uppskatta högre pris på morgonkaffet. Men hur kan du säkerställa att dina nyinköpta bönor behåller kvaliteten och smaken? Läs mer om hur kaffebönor ska förvaras.
Din kundvagn är tom