Kunskap

Vad är blooming?

Vad är blooming och hur hjälper det till att förbättra kaffets smak? I detta inlägg tittar vi närmare på hur man bloomer och när det är relevant att bloom.

26 juni 2021 08:20

Vi predikar att kaffe ska vara färskt - men kan kaffe vara alltför färskt?

Vi, liksom så många andra, predikar om att kaffe ska vara färskt - ju närmare rostningsdatum, desto bättre. Ju längre kaffet sitter och väntar i skåpet, desto fler aromer förloras och smaken börjar bli platt. Vi rekommenderar generellt att en nyöppnad påse kaffe bör konsumeras inom några veckor för att inte förlora för mycket av smaken. Men kaffe kan faktiskt vara alltför färskt, och det är där blooming kommer in i bilden.

 

Men vad är blooming?

Blooming är bara en elegant beteckning för avgasning av kaffe. Vid rostning av kaffebönorna är en av biprodukterna koldioxid, som bildas inne i själva bönorna. Denna koldioxid börjar släppa ut från kaffebönan direkt efter rostningen.

Du har säkert redan lagt märke till de små plastringarna på utsidan av din påse kaffe med ett litet hål - det är en enkelriktad ventil. Syftet är inte så att du kan lukta på kaffet innan du köper det (även om vi nog är många som är skyldiga här), utan snarare en ventil som tillåter koldioxiden att lämna påsen. Om vi inte har ventilen på utsidan av påsen kan det byggas upp så mycket koldioxid att påsen potentiellt sett spricker.

Det är lätt att se koldioxiden i samband med bryggningen - om du märker under bryggningen av kaffet, oberoende om det är pour-over, presskaffe eller AeroPress, att kaffet nästan börjar bubbla och skumma. Dessa bubblor du ser, det är koldioxiden som lämnar kaffet. Det är egentligen inget fel på koldioxiden, men för mycket kan ha en negativ inverkan på bryggningen och därmed smaken.

Det är också en kvalitetsindikator på kaffet - ju mer det skummar och bubblar, desto färskare är kaffet.

 

Koldioxidens inverkan på kaffebryggningen

För att utvinna alla de goda smaknoterna från kaffet behöver vi att vattnet kommer i ordentlig kontakt med kaffepulvret och därmed lösa upp smakämnen, som sedan hamnar i din kopp kaffe. Men om det finns mycket gas närvarande som bubblar upp genom kaffet gör det det svårt för vattnet att komma i ordentlig kontakt med kaffet och därmed lösa upp alla smakämnen jämnt, vilket kan göra koppen antingen alltför syrlig eller alltför besk.

För att undvika för mycket koldioxid i samband med bryggningen är anledningen till att vi bloomer.

 

Så bloomer man

Blooming är ganska enkelt, och du har förmodligen redan en bra idé om hur du gör det. Det handlar i grund och botten om att fukta kaffet och låta det vila lite innan vi börjar brygga på riktigt.

Guide till blooming

Steg 1.
Häll lite vatten över kaffet

Börja med att hälla lite vatten över kaffepulvret - det viktiga är att vi ser till att allt kaffe har varit i kontakt med vatten.

Steg 2.
Rör om eller skaka

Om du använder en klassisk pour-over-metod hjälper det ofta att skaka kannan lite för att jämnt fördela vattnet. Om du å andra sidan använder AeroPress eller presskaffe kan du istället röra lite för att fördela vattnet jämnt.

Steg 3.
Vila i 30 sekunder

Denna steg är den verkliga bloomingen, där vi låter kaffet vila i 30 sekunder. En 30-sekunders bloom är absolut inte fastställd utan en bra utgångspunkt.

Steg 4.
Fortsätt brygga

Efter att kaffet har vilat i cirka 30 sekunder kan du börja brygga kaffet som du normalt skulle ha gjort.

 

Hur länge ska man bloomma?

Som nämnt i guiden är den 30-sekunders bloomingen definitivt inte fastställd och något vi kan experimentera med. Eftersom blooming handlar om att släppa ut något av koldioxiden kan man argumentera för att ett äldre kaffe som innehåller mindre koldioxid behöver en kortare blooming. Dessutom kan man samtidigt argumentera för att bloomningen kan variera även för samma påse kaffe, allt eftersom kaffet åldras.

Har du till exempel precis öppnat påsen och kaffet rostades för 4 dagar sedan kanske du behöver blomma kaffet i 1 minut. Å andra sidan, om du öppnade kaffet för 3 veckor sedan, kanske du bara behöver blomma i 10 sekunder - kanske behövs det inte alls.

Det råder ingen tvekan om att blooming har en stor inverkan på bryggningen och därmed också smaken. Vi rekommenderar generellt att bloomma i 30 sekunder, men vi rekommenderar också att experimentera med varaktigheten.

Någon kan tycka om en syrligt kaffe, andra föredrar mer fyllighet - blooming kan påverka kaffesmaken och därför kan man justera smaken så att den passar ens egna preferenser.


Andra inlägg från Kunskap

Din kundvagn är tom