Recept

Så brygger man pour over-kaffe

Lär dig hur man brygger en fantastisk kopp pour over kaffe - glöm den automatiserade kaffemaskinen, pour over är enkel och brygger fantastisk kaffe.

28 juli 2021 11:46

Lär dig den klassiska pour over kaffe tekniken

Pour over låter komplicerat, men det är överraskande enkelt och resultatet kan bli fantastiskt med bara lite övning. Om du dricker en enkel kopp kaffe eller två på morgonen, eller vill prova två olika kaffeer, så kan pour over bryggmetoden vara mycket enklare än att brygga kaffet i en vanlig kaffemaskin - plus rengöring tar bara några sekunder. Och eftersom du själv har kontroll över faktorer som temperatur och brygtid, så kan du förvänta dig ganska imponerande smak i din kopp. I detta inlägg får du vår kompletta guide till hur man brygger pour over.

 

Termen ’pour over’ kan referera till många olika typer av kaffebryggare, från V60 till Chemex mm. Tekniken och bryggmetoden kan variera från typ till typ, men receptet i denna guide kommer att vara en utmärkt grund för alla typerna.

Karakteristik för pour over

För pour over är det bäst att använda en vattenkokare med en lång pip, vilket ger oss bättre kontroll över bryggningen. Du kan också använda en vanlig vattenkokare, men resultatet av bryggningen kommer att variera mycket på grund av bristen på kontroll.

Så brygger man pour over

Det behöver du

Steg 1.
Rengör filtret

Placera pappersfiltret i tratt, ovanpå en kanna, och skölj filtret genom med kokande vatten.

Steg 2.
Tillsätt kaffepulvret

För pour over bryggmetoden används medium malda kaffebönor – vilken typ av kaffe som helst fungerar, men för det här receptet använder vi en ljusrost.

Steg 3.
Blomning i 30 sekunder

Nästan nästa steg kallas 'blooming', där cirka 30 gram vatten hälls över kaffepulvret. Se till att allt kaffepulver blir genomblött - du kan eventuellt röra om med en sked, eller skaka filtret lite. Vänta 30 sekunder.

Steg 4.
Håll kvarvarande vatten

Ta din vattenkokare och börja med att hälla vattnet över kaffepulvret i en långsam och cirkulär rörelse. Häll ungefär hälften av vattnet och vänta tills några av kaffet har droppat igenom. Här kräver pour-over metoden lite övning - kaffet ska helst inte rinna igenom helt och vi får heller inte hälla för mycket vatten. Med 350 ml vatten passar det normalt bra att hälla upp vattnet cirka 1 cm från kanten, låt kaffet droppa lite och fortsätt sedan med att hälla i resten av vattnet. Om vattnet når för nära kanten, brygg lite långsammare.

Steg 5.
Låt kaffet droppa ner

Låt kaffet droppa klart – ta bort tratten när du kan börja se kaffesumpen. Vi behöver inte låta kaffet bryggas helt färdigt, då det sista i tratten kan smaka lite bittert.

Steg 6.
Njut!

Kaffet är färdig och klar att njutas av.

 

Vad är skillnaden mellan pour over och vanligt droppkaffe?

Den primära skillnaden mellan pour over och vanligt droppkaffe är personen som brygger det. När man aktivt häller vatten över kaffet, i motsats till en automatiserad kaffemaskin, så har man mer kontroll över bryggningen. Det betyder å andra sidan också att du i högre grad kommer att uppleva olika resultat med pour over-metoden jämfört med en vanlig kaffemaskin. Pour over-metoden ger därför en mycket god grund för att experimentera med kaffet - du kan till exempel prova olika malningsgrader, kortare eller längre bloomfas, mer eller mindre kaffe osv. Det finns nästan oändliga kombinationer, och det ger dig möjligheten att hitta det perfekta receptet som passar just dig.

 

Vilket kaffe passar bäst till pour over?

Du kan använda alla typer av kaffe till pour over-metoden, så det beror på vilken smak du är ute efter. Pour over-metoden är dock särskilt bra för att framhäva syrlighet, fyllighet och framför allt de fruktiga smaknuanser från kaffet - därför är ljusa och mediumroster särskilt lämpliga för pour over. Därutöver kan vi också rekommendera kaffe som har genomgått den naturliga processen, där du kommer att uppleva mer sötma och särskilt de fruktiga smaknuanserna i kaffet. (Relaterade artiklar: kafferostning, förarbetning av kaffe)

 

Hur förhindras en bitter smak vid pour over?

Den bittra smaken i pour over kommer från en för hög extraktion av kaffet, vilket vanligtvis sker i samband med att vattnet är i kontakt med kaffet under alltför lång tid. Om extraktionen av kaffet däremot är alltför låg, kan du uppleva en mycket sur och torr kaffe.

Om du upplever att ditt kaffe är för bittert och torrt, prova att använda mindre vatten för att utvinna mindre kaffe. Eller om du använder en specificerad mängd vatten, prova att maleta dina bönor lite grovare. Ju större yta kaffepulvret har, desto lägre utvinning av kaffet (läs mer om vad som gör kaffe svagt eller starkt här). Om du däremot upplever att kaffet är alltför surt, prova att mala bönorna finare.

Du kan också försöka att justera på brygtiden såväl som bloomingfasen – har du en kortare brygtid, så extraheras det naturligtvis också mindre kaffe.

 

Vad är skillnaden på de olika pour-over-trattarna och metoderna?

Det finns alla möjliga olika trattar man kan använda till pour over bryggmetoden, t.ex. V60 eller Chemex. Och även om de olika trattarna i hög grad påminner mycket om varandra, så är den primära skillnaden faktorer såsom formen på tratten samt hur snabbt vattnet rinner igenom. Det som resultatet i slutändan beror på, är din bryggteknik.


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom