Recept , Guider

Så här brygger man med en mokkabryggare

Mokkakanna, mokkabryggare, espressokanna ... kärt barn har många namn. Här kommer den kompletta guiden för att brygga med en mokkakanna.

28 juli 2021 11:54

Den komplette guiden till moccamatning

Mokkakanna, mokabryggare, mokapot, espressokanna... Kärt barn har många namn. Mokkakannan, en italiensk uppfinning som genom uppvärmning på en spis skapar ett höjt tryck i botten, vilket ger en högkoncentrerad kaffe som liknar espresso mer än något annat. På grund av det espressoliknande kaffet har mokkakannan också fått namnet espressokanna. Men trots likheten mellan de två kaffesorterna så handlar det alltså inte om en äkta espresso - trycket under bryggningen blir helt enkelt inte tillräckligt högt.

En mokkakanna består av tre delar: En toppdel, en botten och ett filter för kaffet. Topp- och botten delarna kan skruvas ihop i mitten, och det är mellan de två delarna som filtret monteras. Botten innehåller vattnet och har en liten säkerhetsventil som träder i kraft när trycket blir för högt. När trycket ökar i botten, pressas vattnet igenom filtret och upp i toppen. När mokkakannan är klar med att brygga, så samlas kaffet i toppen och är redo att serveras. Karaktärsdrag vid mokkakanna

 

Men hur fungerar en mokkabryggare?

När mokkabryggaren är förberedd (vi återkommer till det i vår guide), så placeras den på en spis. När vattnet i botten uppvärms, bildas ånga, vilket ökar trycket i botten. När trycket är tillräckligt högt, pressar den ut vattnet genom filtret, upp till toppen. När kaffet är färdigbryggt blir trycket så högt att ventilerna börjar vissla. Efterhand som mokkabryggaren har stått på värmen samlas det färdigbryggda kaffet i toppen.

 

Så här brygger man på en mokkabryggare

Det ska du använda

Steg 1.
Mal cirka 22 gram kaffe fint
Vi siktar på en malning som motsvarar en espressomalning, vilket är ganska fin. Mängden kaffe beror också på storleken på din mokkabryggare - vi behöver cirka 22 gram med den vanligaste storleken på mokkabryggare.

Steg 2.
Koka vatten

Koka upp en lämplig mängd vatten (beroende på storleken på din mokkabryggare) och fyll sedan bottenplattan.

Steg 3.
Sätt in kaffefiltret. Fyll filtret med kaffe och placera det överst på botten av din mokkabryggare. Skaka filtret lätt för att jämna ut kaffepulvret.

Steg 4.
Skru på toppen

Skru av toppen av din mokkakanne – men pass på, bunnen er varm.

Steg 5.
Placera på spisen

Placera mokkabryggaren på en spis och tänd för värmen.

Steg 6.
Håll ögonen öppna och ta av från spisen

Allt eftersom vattnet närmar sig kokpunkten igen, börjar kaffet sakta bryggas och pressas upp genom filtret i den övre behållaren. När ventilen börjar väsa är kaffet klart. Du kan eventuellt lyfta locket på mokkabryggaren för att se om behållaren är helt fylld med kaffe.

 

Vilket kaffe är bäst för mokkabryggare?

Du kan använda vilken typ av kaffe som helst till mokkabryggaren, det viktigaste är att du maler kaffet ganska fint, samma nivå som espresso. Det är också viktigt att kaffepulvret är jämnt fördelat i filtret och gärna tätt packat, så att vi får en jämn fördelning av vatten under bryggningen.

Dock rekommenderar vi att undvika ljusa rostningar, eftersom ljusa rostningar tenderar att vara mer syrliga. Och eftersom bryggningen i mokkabryggare är relativt ojämn, så kommer smaknyanser som t.ex. syrlighet fram särskilt tydligt. Därför kan du med en ljus rostning uppleva kaffet som lite för syrligt och skarpt. När du gör mokka rekommenderar vi därför att du åtminstone väljer en mediumrostning, och gärna en relativt mörk rostning. Vi har också en espressoguide för de intresserade. Trevlig njutning!


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom