Recept , Guider

Så brygger man stempelkaffe

Brygg det perfekta koppen kaffe med en presskanna - i detta inlägg har vi skrivit en guide om hur du brygger det helt perfekta koppen kaffe.

28 juli 2021 12:03

Lär dig hur man använder den klassiska presskannan

En stämpelkanna, ofta kallad en fransk press, är en välkänd bryggmetod där det används "immersion" (neddykning) av kaffepulvret. Det som skiljer stämpelkaffe från många andra bryggmetoder är att kaffepulvret är helt nedsänkt i vattnet, till skillnad från andra metoder där vattnet nästan filtreras genom kaffepulvret. Med stämpelkaffe bryggs det en kaffe som kommer mycket nära kaffebönornas "äkta" smak, varför metoden är speciellt lämplig för kaffesmakning. Professionella inom kaffevärlden använder metoden "cupping" för att smaka på kaffe, vilket också använder principen "immersion".

Eftersom der ikke anvendes noget papperfilter, och kaffet är helt nedsänkt i vattnet, så uppnår man god fyllighet i kaffet. Förutom att man får bryggt sig en fantastisk kopp kaffe, så kan det stort sett inte bli enklare än en presskanna.

Karaktäristik

 

Så här brygger du presskaffe

I det här receptet bryggs 1 liter kaffe med ett bryggförhållande på 1:15. Du kan justera mängden vatten och kaffe efter behov.

Det ska du använda

Steg 1.
Förvärm presskannan

Förvärm presskannan genom att fylla den med varmt vatten från en vattenkokare, vilket säkerställer att presskannan håller sig varm genom hela processen. En av de viktigaste faktorerna för en jämn bryggning är värmen, så om du brygger i en kall presskanna kan du uppleva varierande resultat.

Medan du väntar på att presskannan förvärmes, kan du grovmala ditt kaffe om du inte har köpt det malt. Läs mer om kaffemalning här.

När det handlar om en fullständig neddykning av kaffet behöver vi en grov malning av kaffet. Dessutom, om du använder alltför fint kaffepulver kan inte filteret i presskannan filtrera tillräckligt effektivt.

Kom ihåg att tömma presskannan på vatten innan du går vidare till nästa steg 

Steg 2.
Tillsätt kaffet

Oavsett vilken typ av kaffe du har valt är det dags att tillsätta den i din presskanna. Om du har en våg, använd den gärna för att få rätt förhållande mellan kaffe och vatten - för detta recept använder vi 15 gram vatten för varje gram kaffe.  

Steg 4.
Blooming i 30 sekunder

För att framhäva kaffet, så ska vi blooma innan vi brygger. Börja genom att hälla vatten över kaffet i en cirkulär rörelse tills det är helt nedsänkt – försök att sikta efter torra områden om det skulle finnas några. Du kommer att börja se att kaffet nästan "blommar" och bubblar, det kallas blooming (blomstring), och hjälper till att förbereda kaffet för den perfekta bryggen. Denna fas hjälper också till att frigöra gaser som koldioxid från kaffet, vilket hjälper till att utvinna mer kaffe i nästa fas.

Vänta 30 sekunder.  

Steg 5.
Fyll presskannan och rör om

Efter blooming-fasen kan du börja att fylla bryggaren helt med vatten, varefter du långsamt kan röra om i kaffet. Detta hjälper kaffesumpet som har fastnat i toppen av bryggaren, att bättre integreras i vattnet.

Sätt efterföljande stämpeln på toppen av kannan och tryck eventuellt ner en liten smula för att hålla allt kaffe nedsänkt i vattnet. 

Steg 6.
Vänta 4 minuter

Efter cirka 4 minuter är kaffet färdigt att bryggas och du kan börja pressa ner kolven långsamt. Var försiktig så att kaffesumpet inte pressas för hårt, eftersom det kan ge en bitter smak i kaffet.  

Steg 7.
Så serverat!

När du är färdig med att brygga, rekommenderar vi att hälla kaffet i glas direkt, för att inte extrahera mer kaffe från kaffesumpen. Om du låter kaffet stå i presskannan för länge kan du uppleva att kaffet blir antingen för starkt eller för bittert. Servera direkt eller häll över i en kanna.  

 

Vad gör stempelkaffe speciell?

Som vi allerede har varit inne på, så använder man en ”immersion”-metod under bryggningen, vilket betyder att kaffepulvret är helt nedsänkt i vattnet. Men förutom det använder man inget fint filterpapper under bryggningen, som man till exempel gör vid en vanlig filterkaffe. Det betyder att många oljor från kaffet inte filtreras bort, vilket gör att du upplever en mycket fylligare kaffe. 

 

Vilket kaffe är bäst till presskaffe?

Du kan använda vilken typ av kaffe som helst till presskaffe, så länge du se till att kaffet är malet grovt. Om du använder för finmalt kaffe kan filtret på pressen inte fånga all kaffesump.

Mörka rostningar brukar vanligtvis vara ett bra val när det gäller presskaffe, eftersom de är lite mer oljiga än ljusare rostningar och ger en fylligare kropp - därför en ganska bra matchning. 


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom