Recept , Kunskap , Guider

Vad är Cappuccino?

Vad är cappuccino och hur gör man cappuccino hemma? Läs mer om hur du gör cappuccino, med och utan en espressomaskin.

12 november 2022 07:52

En cappuccino är en espresso-baserad kaffedryck som har sitt ursprung från Italien och tillagas med ångad mjölk och mjölkskum. Det finns flera varianter av cappuccino, bland annat med grädde och växtbaserade mjölkersättningar som havre- eller mandelmjölk. 

Vad är skillnaden mellan latte och cappuccino?

Den moderna cappuccinon består av en enda skott espresso, ett lager med ångad mjölk, samt ett lager med mjölkskum. Men viktigast av allt, och det som gör cappuccino till cappuccino, är förhållandet mellan espresso och mjölk, samt hur mjölken förbereds. Vanligtvis används en färsk och rik mjölk, som t.ex. sötmjölk, som ångas med hjälp av ångstången som följer med de flesta espressomaskiner

Den största utmaningen för en barista när det gäller cappuccino är att göra det perfekta mjölkskummet. Utöver att göra det perfekta mjölkskummet finns det också vana baristor som gör latte-art. Ja, latte-konst kan också göras med cappuccino, men som namnet antyder är det mest utbrett vid café latte.

När man gör cappuccino används vanligtvis en mycket mörk rostning för espressoshoten, för att få en höj kontrast mellan den söta mjölken och espresson. Om en medium eller lätt rostning används kan smaken av espresso lätt skälva och tas över av den söta mjölken.  

 

Så här gör du cappuccino hemma

Cappuccino består af 3 delar

1/3 espresso
1/3 ångad mjölk
1/3 mjölkskum

 

Så gör du

1. Brygg en shot espresso
2. Ånga mjölken (se nedan hur du gör)
3. Häll den ångade mjölken över din espresso-shot, så att det motsvarar cirka 1/3 ångad mjölk och 2/3 mjölkskum. 

Du kan med fördel värma koppen innan du brygger, så att cappuccinon inte kyls ned för snabbt. 

 

Först espresso

För att göra en cappuccino behöver du göra en espresso. Vanligt kaffe fungerar inte, så du behöver skaffa dig en espressomaskin om du inte redan äger en. 

Läs vår detaljerade guide till att brygga espresso

När det gäller espresso till cappuccino rekommenderar vi att använda en mörkrostad kaffe. Espresson får gärna vara mycket stark, eftersom mjölken i sig själv är mycket söt, varför vi behöver en skott espresso, som kan ge en bra kontrast till den söta mjölken. Det enda undantaget är om du använder en mjölk med låg fetthalt, t.ex. skummjölk, i det fallet kan du gå och stå i hörnet. Skämt åsido! Om du använder skummjölk eller lättmjölk kan du med fördel använda en lite ljusare rostning till din espresso.  

Du kan göra en enkel eller dubbel espresso efter smak och behag. 

Ångad mjölk till cappuccino

Nästa steg är att göra den ångkokta mjölken, vilket kan göras på flera olika sätt.  

Ångad mjölk och mjölkskum är samma steg: När du ångar mjölken gör du också mjölkskummet samtidigt.  

Men vilken mjölk ska användas?

Använd färsk mjölk, eftersom färsk mjölk har lättare att skumma än gammal mjölk

Använd en mjölk med hög fetthalt: därför rekommenderar vi helmjölk

Du kan också använda lättmjölk, men den skummar inte lika lätt som standardmjölk och är inte heller lika söt. Om du väljer lättmjölk kan det vara bra att använda en ljusare rostning på ditt espressoskott.

Vegetabilisk mjölk: Den bästa vegetabiliska mjölken för cappuccino är havremjölk, eftersom den är lättare att skumma än alternativen. 

 

Så här ångar du mjölk till cappuccino

För att få det bästa resultatet rekommenderar vi att använda en espressomaskin för att skumma mjölken med, men oroa dig inte om du inte äger en espressomaskin, vi har ett alternativ. Se nästa avsnitt.

Ånga mjölk med en espressomaskin

Håll ånghandtaget precis under ytan av mjölken tills mjölken har skummat upp till dubbelt storlek.

Sänk ångstången lite till tills mjölken är cirka 65 grader varm.

 

Ånga mjölk utan en espressomaskin

Har du inte någon espressomaskin? Oroa dig inte, vi har ett alternativ till att göra mjölkskum! Det är så enkelt som att bara värma mjölken, följt av en av tre metoder för att skumma mjölken:

Använd en handhållen mjölkskummare. En handhållen mjölkskummare är ekonomisk och ett mycket bra alternativ. Den skapar ett härligt mjölkskum, perfekt för både cappuccino och macchiato.

Stämpelkanna. Ja, det är sant! Du kan skumma mjölk med en stämpelkanna: Häll den uppvärmda mjölken i stämpelkannan och lyft och sänk filtret tills mjölken har skummat upp sig själv till dubbelt så stor storlek.

Piska. En piska kan faktiskt också användas, mjölkskummet blir inte lika fint och fylligt, det är kanske lite hårt, men det fungerar!

 

Server!

Håll långsamt din ångade mjölk över espresson, om du har träffat rätt med espresso och mjölkratio, så bör du ha 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk och 1/3 mjölkskum.

När du häller mjölken första gången bör den tunga delen, alltså den ångade mjölken, hällas först och lägga sig som lager #2. Därefter kommer den lättare mjölkskummet, som elegant bör lägga sig ovanpå den ångade mjölken, som lager #3. 

Och voila, du har nu cappuccino!

 


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom