En Caffe latte, eller bara latte, är en espresso-baserad kaffedryck som består av en shot espresso, ångad mjölk och ett litet lager mjölkskum.
Men vad är skillnaden mellan en latte och en cappuccino?
En latte består av 1/3 espresso, 2/3 ångad mjölk samt ett tunt lager av mjölkskum.
Cappuccino består däremot av lika delar espresso, ångad mjölk och mjölksskum, det vill säga 1/3 espresso, 1/3 ångad mjölk och 1/3 mjölksskum.
Det som gör en latte utmanande för nya baristor, är att träffa rätt när det gäller mjölkskummet. De flesta har säkert smakat en caffe latte (annars hade du säkert inte läst med), och är väl bekanta med den lätta och fylliga mjölken, som karakteriserar en latte. Det är något som kräver lite övning och helst en bra espressomaskin.
Senare går vi in på hur du kan göra mjölkskummet utan en espressomaskin.
1/3 espresso
2/3 ångad mjölk
Ett tunt lager mjölkskum
För den perfekta caffe latte behöver vi den perfekta espressoskotten. Vanligt kaffe fungerar inte, så du måste skaffa en espressomaskin om du inte redan äger en. I det här inlägget går vi inte djupare in på hur du brygger espresso, för det har vi gjort i en separat artikel:
Så brygger du den perfekta espressoskott
När det handlar om espresso till latte, rekommenderar vi att använda en medium eller mörkrostat kaffe. Espresson får gärna vara stark, eftersom mjölken är söt, varför vi behöver en skvätt espresso som kan ge en bra kontrast till mjölken.
Det enda undantaget är om du använder mjölk med låg fetthalt, där du gärna kan använda en något ljusare rostning till din espresso.
Vi rekommenderar att använda sötmjölk, dels för att den skummar bättre än till exempel lättmjölk, och dels för att den är sötare och ger en bättre kontrast och smak till din latte.
Det är också mycket viktigt att använda färsk mjölk, eftersom det skummar bättre.
Kan plantbaserad mjölk användas till en caffe latte?
Ja! Det är möjligt att använda växtbaserad mjölk till latte, även om det inte ger lika bra resultat, så är det definitivt möjligt. Vi rekommenderar att använda havremjölk, men du kan också använda andra växtbaserade mjölkalternativ efter behov och smak.
Det bästa redskapet för att ånga mjölk till en latte är utan tvekan en espressomaskin med en inbyggd ångstång. Som tur är kommer de flesta espressomaskiner idag med en inbyggd ångstång.
När du ångar mjölken till en latte, strävar vi efter en lätt och krämig konsistens. Det kan kräva träning innan man träffar rätt.
Använd en mindre behållare till mjölken (använd inte en kaffekopp)
Håll ångstaven precis under ytan av mjölken och aktivera ånga tills mjölken har ökat cirka dubbelt i storlek
Sänk staven längre ner i mjölken nära sidan av behållaren så att det skapas turbulens i mjölken, nästan en virvelvind-lik rotation.
Fortsätt tills temperaturen når cirka 65 grader
Även om det är bäst att använda en espressomaskin för att ånga mjölken är det faktiskt inte nödvändigt. Här är våra tre bästa tips på hur du ångar mjölk utan en espressomaskin:
Mjölkskummare
Använd en handhållen mjölkskummare. En handhållen mjölkskummare är ekonomisk och ett bra alternativ till en espressomaskin.
Presskanna
Du kan faktiskt göra mjölkskum med en presskanna: Häll den uppvärmda mjölken i presskannan och lyft och sänk filtret relativt aggressivt (utan att det skvätter över, självklart) tills mjölken har skummat upp sig själv till dubbelt så stor storlek.
Pisk
En pisk kan faktiskt också användas, mjölkskummet blir inte lika fint och fylligt, det kan vara lite hårt men det fungerar!
1. Bryg en shot espresso
2. Ånga mjölken
3. Häll mjölken över espresson
Vi går efter cirka 1/3 espresso och 2/3 ångad mjölk, med ett mycket tunt lager mjölkskum på toppen. Och om du är mycket modig kan du försöka med latte art.
Brygg espresson direkt i kaffekoppen (bäst att använda en stor kopp). Håll kaffekoppen lite på sniskan och häll långsamt mjölken från behållaren över espresson.
Din kundvagn är tom