Är ditt kaffe lite för syrligt eller kanske inte tillräckligt syrligt? Läs mer om vilken betydelse syrlighet har för ditt kaffe samt vilka faktorer som påverkar syrligheten.
28 juli 2021 08:17De flesta som har en åsikt om kaffe har säkert också en åsikt om syrligheten - vissa föredrar smaken av syrlig kaffe medan andra inte gör det. I detta inlägg tittar vi närmare på vad syrlighet i kaffe är och hur den uppstår.
Det mest normala sättet att mäta surhet är genom pH-skalan, där 7 är neutralt, allt över är basiskt medan allt under är surt. Ju lägre på pH-skalan vi mäter, desto högre koncentration av syra.
Kaffe mäter generellt sett runt 5 på skalan, så ja, i normala termer är kaffe surt. Men, bara för lite kontext, så är livsmedel som t.ex. äpplen och söta persikor mellan 3 och 4, och ibland lägre, på pH-skalan. Faktum är att kaffe mäter ungefär samma nivå som en banan, vilket man sällan förknippar med surt.
Men trots att olika kaffesorter smakar mer eller mindre sura, så kommer man att uppleva att med en pH-mätning är syrakoncentrationen ungefär identisk.
Det finns en annan metod för att mäta syra kallad 'Titrerbar syra', som bättre mäter hur mycket syra vi faktiskt kan smaka. Om man t.ex. mäter titrerbar syra i kallbryggt kaffe, som många upplever som mindre surt än vanligt filterkaffe, så kommer nivån av syran faktiskt att mäta lägre än om man hade bryggt kaffet varmt, trots att en pH-mätning kommer att mäta surheten identiskt.
Obehag vid kaffe
Vissa personer får en viss obehagskänsla i mag-tarmsystemet, och man kan ha en teori om att det relaterar till kaffets surhet. Men flera studier har visat att obehag i högre grad beror på koffein istället för syran, varför det rekommenderas att minska intaget om man upplever den typen av obehag.
Syrlig eller sur?
Även om många kan uppfatta en sur kaffe som något negativt, så är det en egenskap många baristor betraktar som mycket positivt, och aktivt försöker att frambringa i sin kaffe. En sur kaffe däremot, betraktas som något negativt, vilket ofta är relaterat till en obalans i smaken. Men en balanserad syrlig smak, kan göra kaffe otroligt läcker med en mycket fräsch ton.
Syrligheten är mycket viktig att ta med i beaktning när man är ute och handlar specialkaffe. Ofta mäts syrlighet på samma nivå som arom och till och med smak, varför du också kommer att uppleva indikation av syrligheten på förpackningen av många kaffebönor.
De flesta bönor av hög kvalitet, särskilt de som är lätt eller medium rostade, kommer i stort sett alltid att ha en viss grad av syrlighet. Och om du vill dyka ännu djupare in i syrligheten, kan du prova bönor från Kenya, som ofta är kända för sin syrlighet.
Nästa gång du njuter av en kopp kaffe, prova att smaka efter de syrliga tonerna och hur de kan frambringa smaken i kaffet. Efterhand kommer du att kunna märka av olika typer av syror, såsom äppelsyra, vinsyra och citronsyra.
Syra och beska
En annan form av syra som ofta finns i kaffe är klorogensyra, som under bryggningen bryts ner till det som kallas kininsyra (som du kanske känner till från tonicvatten) och koffeinsyra. De två formerna av syra kan framkalla en mer bitter smak i kaffet, något som vi vanligtvis försöker undvika, vilket oftast uppstår vid höga temperaturer efter bryggningen.
Du har säkert redan upplevt att kaffe som har stått en stund på en uppvärmd maskin inte smakar helt som när det är nybryggt. För att undvika den bitterhet som uppstår av kininsyra och koffeinsyra, försök att undvika att hålla kaffe varmt under längre tid och låt den svalna av sig själv.
En syrlig kaffe är alltså inget att vara bekymrad över, utan tvärtom något man aktivt kan styra sig mot i sin bryggning. Med olika former av syra i olika sorters kaffe, öppnar sig en helt ny värld av kaffe. Variationerna är nästan oändliga, och det kan ta lång tid och många försök innan man uppnår den helt perfekta balansen mellan doft, smak, beska och inte minst syrlighet.
Din kundvagn är tom