Kunskap

Från Americano till Flat White: Listan med de mest vanliga typerna av espresso-baserade drycker.

Det kan vara svårt att navigera bland alla olika kaffetyper, så därför har vi gjort denna lista i alfabetisk ordning, med de vanligaste typerna av espresso-baserade kaffedrycker.

12 september 2021 03:20

Affogato

Affogato (”Dränkt” på italienska), är en espresso-baserad dryck som består av en kula vaniljglass med en skvätt espresso på toppen. Vissa variationer av affogato inkluderar också en shot likör, till exempel Kahlua eller Amaretto.

 

Americano

Americano, eller Café Americano, består av en utspädd skott espresso. Americano bryggs som en normal skott espresso, men späds sedan ut med varmt vatten. Styrkan av en americano kan variera beroende på mängden espresso och vatten.

Café au lait

Café au lait, vilket på franska betyder ’kaffe med mjölk’, består vanligtvis av en del kaffe och en del varm mjölk. Beroende på var i världen du får serverad en café au lait, kan den bryggas antingen med espresso eller med vanligt filterkaffe. Det är trots allt en ’kaffe med mjölk’.

 

Caffé Latte

Caffé Latte, eller bara Latte, är en italiensk espresso-baserad dryck, bestående av espresso och ångad mjölk. Caffé Latte översatt direkt från italienska, betyder “kaffe och mjölk”. Caffé latte bryggs vanligtvis med en shot espresso, varefter ångad mjölk hälls i. Det är också här latte konst kommer ifrån, eftersom du kan skapa fina mönster beroende på hur mjölken hälls ovanpå espresson.

 

Caffé Mocha

Caffé Mocha, eller mocaccino, är en variation av Caffé Latte, med tillsatt chokladsmak. En Mocha bryggs normalt som en Caffe Latte, och får tillsatt choklad antingen i form av chokladpulver, sirap, eller annan form, för att ge drycken dess karaktäristiska chokladsmak. Det liknar lite en blandning mellan kaffe och varm kakao.

 

Cappuccino

Cappuccino kommer från Italien och är en espresso-baserad dryck som vanligtvis bryggs med en shot espresso och mjölkskum på toppen. Skillnaden från en Caffé Latte är att mängden i en Cappuccino vanligtvis är mindre med ett tjockare lager av mjölkskum.

 

Cold Brew Kaffe

Kallbryggt kaffe, eller coldbrew, kommer i många varianter och kan bryggas både som filterkaffe, immersionskaffe eller som espresso. Det som kännetecknar coldbrew är att kaffet bryggs kallt. Det är alltså inte en nedkyld kaffe utan istället kaffe som bryggs antingen vid rumstemperatur eller i exempelvis kylskåp. Det enda undantaget är espresso som normalt bryggs direkt över is – om det faktiskt är en coldbrew, låter vi läsaren bedöma.Caffé Corretto

En Caffé Correto, eller bara Correto, är en italiensk espresso-baserad drink, som normalt består av en shot espresso, samt lite likör, t.ex. sambuca eller brandy.

 

Cortardo

En cortado består av ett skott espresso, som är utspätt med ungefär samma mängd varm mjölk. Mjölken är vanligtvis ångad, men inte med den tjocka konsistensen som t.ex. en Caffé Latte.

 

Dubbel Espresso (Doppio)

En Doppio är bara en dubbel skott espresso, medan en enkel skott espresso kallas en 'solo'.

 

Espresso

Espresso är en bryggmetod där kaffet malas mycket fint och bryggs under högt tryck. Bryggkvoten för espresso är vanligtvis 1 till 2, vilket betyder att om man brygger en shot med 18 gram kaffe, så bryggs en espresso-shot på 36 gram.

 

Espresso Con Panna

Espresso Con Panne, som på italienska betyder 'espresso med grädde', består av en enda skott espresso, som är toppad med vispgrädde.

 

Caffé Macchiato

Caffè Macchiato, Espresso Macchiato eller helt enkelt Macchiato är en espresso-baserad dryck med en liten mängd ångad mjölk. På italienska betyder macchiato "fläckad", vilket innebär att den direkta översättningen är "fläckad kaffe".

 

Flat White

En flat white påminner mycket om en caffé latte och består av en shot espresso med en liten mängd ångad mjölk. Den största skillnaden mellan en flat white och en caffé latte är att en flat white vanligtvis serveras i mindre mängd.

 

Frappé

Frappéen har sin ursprung i instantkaffe men idag är det mer vanligt att den tillagas med espresso. En frappé tillagas oftast genom att blanda espresso, mjölk, sirap och is och mixas tills den blir tjock, nästintill slushice-liknande konsistens.

 

Ristretto (Eller Espresso Ristretto)

En ristretto är en starkare shot espresso, och bryggs vanligtvis med finare kaffe, med kortare bryttid och lägre bryggeratio. Genom att brygga med en mindre mängd kaffe blir koncentrationen av kaffe högre och därmed är den starkare än en vanlig shot espresso.

 

Lungo (eller Espresso Lungo)

En lungo är en espresso med längre bryggtid, och därmed en högre bryggratio. En lungo innehåller normalt dubbelt så mycket vatten som en vanlig espresso.


Andra inlägg från Kunskap

Din kundvagn är tom