Första utgåvan av vad-är-serien är med en resa nordväst från espresso barer i Italien till caféer i Paris. Det är dags att fördjupa sig i mjölk, eftersom vi ska utforska Café au Lait, aka. kaffe med mjölk.
28 juli 2021 07:15Första upplagan av vad-är-serien tar oss med på en resa nordväst från espresso barer i Italien till caféer i Paris. Det är dags att fördjupa oss i mjölk, eftersom vi ska utforska Café au Lait, även känd som kaffe med mjölk.
Först lite fakta
Uttal: ca·fé au lait
Definition: Kaffe med normalt varm mjölk i ungefär lika stora delar
Historia och etymologi: Franska, kaffe med mjölk. Första kända användning: 1763
Café au lait, som du kanske redan visste, är franska för kaffe med mjölk. Det är vanligtvis gjort med en del svart kaffe och en del ångad mjölk. En café au Lait förväxlas ofta med en cafe latte, som är gjord av 1/3 espresso och 2/3 varm mjölk.
Café au Lait är franska för 'kaffe med mjölk', och består vanligtvis av 1/2 del svart kaffe och 1/2 del mjölk, till skillnad från café latte som består av 1/3 del espresso och 2/3 del mjölk.
Kaffe kom till Paris först i början av 1600-talet, med caféer som dök upp innan slutet av samma århundrade. Vi ser en hänvisning till "café au lait" i breven från Marie de Rabutin-Chantal, marquise de Sévigné skrivna på samma tidsperiod. Kaffe och mjölk sattes förmodligen ihop första gången av en holländsk försäljare i Kina, och dök först upp i en café tack vare en polsk butiksägare i Wien.
Trots sin enkelhet använder en café au lait - åtminstone på det sätt den görs på caféer - en vansinnigt mängd utrustning. Till skillnad från en latte eller cappuccino, är café au lait gjord med inte bara en espressomaskin, utan också i de flesta butiker en stor gammal klassisk kaffemaskin. En vanlig omgång droppkaffe hälls i en kopp, följt av en barista som häller cirka 2/3 ångad mjölk i kaffet.
För att göra en café au lait som liknar en dryck du skulle få serverad på en café, behövs en espressomaskin med en ångstång. Brygg först en vanlig omgång svart kaffe som du normalt skulle göra det - det kan vara allt från klassisk droppkaffe, Aeropress såväl som en fransk press. Fyll sedan en kaffekopp upp cirka halvvägs. Ånga sedan lite mjölk, cirka hälften av den mängd kaffe du en gång har bryggt, och häll upp det i din kaffekopp. Varsågod, så är det serverat.
Smaken av en café au lait skiljer sig inte mycket från en vanlig kaffe med mjölk. Det finns dock en viss skillnad eftersom uppvärmning av mjölk gör sockret (laktosen) mer lösligt och därför gör att mjölken - och drycken som helhet - smakar lite sötare. Den väsentliga skillnaden i en café au lait jämfört med bara kaffe med mjölk, är mjölkens textur.
Det finns också så många olika sätt att kombinera dessa två underbara vätskor. Och beroende på var du är i världen (och särskilt vilken typ av kaffebryggning som är mest populär där), kan en översättning av "kaffe med mjölk" till det lokala språket ge dig allt från droppkaffe med kall mjölk till en espresso med ångad mjölk, liknande en fransk café latte. Alla dessa drycker har samma ingredienser (kaffe, vatten och mjölk), så om du använder samma kaffebönor, kommer de att ha liknande smak, men balansen av dem kommer att vara lite annorlunda. En liknande kaffedryck du kan göra med bara en espressomaskin är en Americano au lait. Dra ett shot espresso och späd ut det med vatten tills det når önskad styrka, och tillsätt sedan ångad mjölk som du normalt skulle göra det.
Din kundvagn är tom