Espresso är inte en böna eller rostning, utan istället en bryggform som har en mycket hög koncentration av kaffe.
28 juli 2021 07:43Hög koncentration av kaffe som ger en kick på morgonen, snabb att dricka och perfekt för olika varianter av kaffedrinkar? Ja tack! Men vad är espresso?
Snabb fakta om espresso
Till att börja med är espresso en bryggmetod. Precis som fransk press, droppkaffe och aeropress är olika bryggmetoder, är espresso också en bryggmetod. Även om olika rostare och kaffebarer har olika idéer om vilka kaffebönor och rostningar som är bäst för espresso, så finns det inget som objektivt gör bönorna till 'espresso bönor' jämfört med vanliga kaffebönor. Resultaten kommer alltid att variera, men du kan brygga espresso med vilken typ av kaffeböna som helst.
Så nu när vi har fastställt att espresso är en bryggmetod och inte en specifik typ av kaffeböna, så kan vi prata om vad som gör espressobryggmetoden annorlunda jämfört med andra metoder.
Först och främst är en espresso en mycket liten dryck, även om det inte finns någon specifik störrelsepå en espresso så kan man inte riktigt kalla det en espresso om den är en hel del större än 75 ml.
Vad som även karakteriserar en espresso är koncentrationen av kaffe, särskilt jämfört med en konventionell droppkaffe. I en vanlig kaffe kommer koncentrationen av ren kaffe att vara cirka 2-3%, medan i en espresso kan koncentrationen nå upp till 10%! Därför kan du inte riktigt kalla det en espresso om du bara häller vanligt kaffe i ett litet espressoglas.
Espresso bryggs också ganska snabbt, och precis som det inte finns en exakt definition på storleken så finns det heller ingen för bryggningstiden. Men för att en espresso ska kunna bryggas så snabbt behövs vanligtvis en mycket fin malning av bönorna. Så när det står "malning: espresso" på kaffeasken, betyder det att bönorna är mycket fint malda, till skillnad från till exempel French Press, som har en relativt grov malning. En fin malning innebär att en större andel av kaffeytan kommer i kontakt med vattnet och därför uppnår man en högre kaffe koncentration på så kort tid.
Till sist, och kanske viktigast av allt, har vi trycket. Trycket, precis lika mycket som den fina malningen, hjälper till med en snabbare extraktion genom att pressa vattnet genom det fina kaffepulvret. Det är också trycket som skapar det som kallas 'crema', ett brunaktigt kaffeskum som framträder genom oljan från bönorna och vattnet som emulgerar runt bubblor av koldioxid som frigörs från kaffet.
Vanligtvis bryggs espresso med hjälp av en elektrisk espressomaskin, som genom en pump skapar ett mycket högt tryck. Det finns dock även manuella espressomaskiner, där trycket byggs upp manuellt genom en handtag.
Det finns flera bryggmetoder som ibland kallas espresso, men som inte riktigt passar in i definitionen. Först har vi en mokkabryggare, som liknar de tidiga versionerna av en espressomaskin, men som ändå inte använder tillräckligt högt tryck för att brygga en riktig espresso, vilket resulterar i en kaffe som inte är lika tät och stark som en espresso.
En aeropress kallas ibland espressomaskin, vilket är förståeligt då den också använder relativt högt tryck för att brygga kaffe. Men trots det, så är trycket inte tillräckligt högt för att göra en lika koncentrerad kaffe som en riktig espresso.
Så för att sammanfatta, så är espresso inte någon form av kaffeböna, utan snarare en mycket liten och koncentrerad kaffe bryggd med mycket finmalt kaffe under mycket högt tryck.
Nu när vi har fastställt vad en espresso är, är det dags att titta på hur man brygger en espresso.
Vi har skrivit ett separat inlägg om det: Hur man brygger en espresso
Din kundvagn är tom