Den här gången ska vi prata om en läcker och stark kaffe som har blivit källan till stor förvirring: espresso macchiato.
28 juli 2021 07:24Först lite fakta
Uttal: mac·chi·a·to
Definition: Espresso toppad med ett tunt lager skummad mjölk
Historia och etymologi: Italienska, en förkortning för caffè macchiato, översatt till kaffe med lite mjölk. Första kända användning: 1980
Macchiato betyder bland annat "fläckig" och "märkt" på italienska. Som namnet antyder är det traditionellt en espresso med en liten märkning av mjölk, för att indikera att det inte bara är en espresso-shot. Macchiatos är inte vanligtvis mer än ett par klunkar (cirka 36 gram), med en mängd mjölk och mjölkskum som vanligtvis inte är mycket mer än själva espresso-shottet - vanligtvis en del espresso och en del mjölkskum.
Som namnet antyder har det något att göra med "markering" av kaffet. Tillbaka i tiden var det vanligt för en barista att "märka" en espresso-shot med en liten mängd mjölk, så att bartendern lättare kunde skilja dem åt. Detta blev senare till sin egen drink: Espresso Macchiato.
Espresso Macchiato använder mindre mjölk än någon annan espresso-dryck (förutom en ren espresso-shot såklart). Därför är det den typ av kaffe/mjölkedryck som troligtvis kommer smaka mest av de bönorna du använder för att brygga din espresso-shot, med lite av mjölkens mjukhet.
En macchiato gjord med mjölkskum kommer att resultera i att mjölkskummet och espressons smak når din gom mer separat, till skillnad från den hälla versionen med ångad mjölk, som å andra sidan kommer att vara lite mer integrerad i smaken. Oavsett vad, om du letar efter en kaffedryck där mjölken döljer espressons smak, så är det alltså inte Macchiato som borde vara ditt val. Prova istället en mildare café au lait.
Macchiatos är gjorda med espresso och ångad mjölk, men det finns två huvudsakliga sätt som en macchiato presenteras på kaféer.
Den första är en mer gammaldags metod: Mjölkskum på toppen av en shot espresso.
Den andra metoden som har blivit populär under det senaste decenniet är en metod där det hälls ångad mjölk i en shot espresso. Till skillnad från den första versionen ger detta utrymme för latte-konst.
Som du kanske redan har räknat ut, är skillnaden mellan dem hur mjölken är behandlad - mjölkskummet är väldigt lätt och vilar nästan på toppen av kaffet, medan ångad mjölk är tyngre och därför kommer att sjunka till botten.
Du behöver en espressomaskin för att börja med, och i princip vilken typ av espresso-shot som helst kan användas för att göra en macchiato. Förhållandet mellan kaffe och mjölk är 1 del kaffe och 1 del mjölk, dvs 18 grams espresso blir en macchiato på 36 gram.
En nackdel med en macchiato är att det kan vara lite slöseri med mjölk, om du inte gör två eller flera macchiatos, eftersom det är riktigt svårt att placera en sådan liten mängd mjölk i en kanna och få någon typ av anständigt skum. Därför är du nästan tvungen att ta cirka 50-70 ml mjölk i en kanna.
Så här gör du: Med din mjölkkanna sätt ångan på och tänd försiktigt, håll den tätt på mjöloberfladen för att få in luften i några sekunder och sänk den sedan helt ner i mjölken en kort stund, cirka 5-10 sekunder. Avslutningsvis kan du hälla mjölken ovanpå en shot espresso, och voila, en macchiato!
Typer av kaffe som rent visuellt påminner mest om macchiato är cortado och piccolo. Den förstnämnda kommer från spansk kaffekultur och den sistnämnda från australiensisk, men de är båda i grunden lite större än en macchiato, hälls med lite ångad mjölk och inte för mycket skum.
Men drycker som mest förvirras om en espresso macchiato (av självklara skäl) måste sägas vara latte macchiato och karamel macchiato. Latte macchiato är en slags motsats till en espresso macchiato, istället för att "markera" espresso med mjölkskum, så "markeras" mjölken med lite espresso. Mer explicit, det är ett glas ångad mjölk med lite espresso hälld över.
Karamel macchiato kan däremot kallas en avstickare från en latte macchiato, uppfunnen av en Starbucks barista på 90-talet, och måste sägas ha överskuggat latte macchiato i popularitet. Som man kunde förvänta sig av namnet är det en latte macchiato med karamellsirap (och vanilj), oftast serverad i en kopp på inte mindre än 350 ml.
Din kundvagn är tom