Är ditt kaffe lite för svagt eller kanske för starkt? Läs med här där vi tar en titt på vad som gör kaffe starkt och svagt samt tips på hur du kan brygga bättre kaffe.
28 juli 2021 08:04De flesta förstår vad det innebär att kaffet är starkt eller svagt, men det är få, förutom baristor, som använder ord som "extraktion" och "koncentration" för att beskriva kaffets styrka. I detta inlägg ska vi titta lite på vad det innebär att kaffet är starkt eller svagt, vad extraktion och koncentration har att göra med kaffe, och hur man kan anpassa kaffets styrka till sin personliga smak.
Styrkan av kaffet refererar inte till rostningsnivån, utan istället till hur stor del av kaffet som har lösts upp i vattnet (läs om kafferostring här). För vad är egentligen kaffe? Kort sagt, en kopp kaffe består främst av vatten och upplöst kaffe. I en vanlig kopp svart kaffe kommer det att vara cirka 1,25% upplöst kaffe medan resterande 98,75% är vatten. En vanlig espresso kan dock bestå av upp till 10% upplöst kaffe och endast 90% vatten (läs mer om espresso).
Precis som de flesta dricker kaffe på grund av smaken, är det lika många som dricker kaffe på grund av koffeinet. Och en starkare kaffe betyder väl också mer koffein? Svaret är både ja och nej.
De flesta dubbla espressos börjar med i stort sett samma mängd kaffe som en vanlig kopp bryggkaffe. Så även om det finns mer koffein i espresson i förhållande till volymen, så är den totala mängden i stort sett densamma. Den högre koncentrationen i espresson kommer troligen att ge dig en snabbare kick av koffein, men mängden skulle vara densamma som om du hade druckit en vanlig kopp kaffe.
Du kan jämföra det med en vodka-shot och en öl, mängden av alkohol är i stort sett identisk, men alkoholen i vodka-shotet är mer koncentrerad och går därför in i blodet snabbare.
Syftet med att förstå vad styrka egentligen betyder är självklart att hjälpa dig att brygga en bättre kopp kaffe, oavsett vilken styrka du föredrar. Eftersom styrka i grunden är förhållandet mellan kaffe upplöst i vatten, är det lättaste sättet att ändra kaffets styrka att ändra förhållandet mellan kaffe och vatten i receptet.
För detta hänvisas det till bryggningsförhållandet, vilket kort sagt är förhållandet mellan mängden kaffe till mängden vatten. Till exempel, 400 ml vatten till 25 gram kaffe kommer att vara en 16 till 1 bryggningsförhållande. Låt oss anta att du använder 25 gram kaffe till 400 ml vatten i en fransk press, och du egentligen tycker om smaken, men föredrar lite starkare kaffe, så prova att använda 30 gram kaffe istället. Här får du en 13,2 till 1 bryggningsförhållande, vilket kommer att resultera i en starkare kaffe.
Det är naturligtvis en översimplifiering att bara ändra bryggningsförhållandet, eftersom det finns många andra faktorer som spelar in, bland annat rostning av bönorna samt vilken bryggmetod som används.
Bryggningsförhållandet är inte den enda vägen att ta när det gäller att justera styrkan på sitt kaffe - istället för att ändra mängden kaffe du använder kan man istället försöka uppnå en högre extraktion av kaffet. Som vi tidigare skrev om så är koncentrationen av kaffe i en espresso helt upp till 10%, medan den vanligtvis är 1,25% i en vanlig filterkopp. Dessa procent kan manipuleras beroende på många variabler som till exempel bryggmetod, kaffemalning och temperatur.
Kaffe är komplex och olika smaker kommer ut under olika tidpunkter av bryggprocessen. Om du extraherar en låg koncentration av kaffe, får du en relativt syrlig och knappt så söt kaffe. Om du däremot extraherar en mycket hög koncentration av kaffe, får du en kaffe som är mycket besk.
Vi försöker som utgångspunkt, för en vanlig kopp kaffe, att uppnå en koncentration på mellan 1 och 3%. Det ger vanligtvis en bra balans mellan sötma, syrlighet och beska.
Om du är nöjd med balansen av smakerna i kaffet, men vill ha det mer eller mindre intensivt, så justera mängden malda kaffebönor.
Om du vill ha kaffet mer eller mindre intens, men också vill balansera smakerna som söthet, syrlighet och bitterhet, så kan du prova att justera finheten på malningen, bryggningstiden eller temperaturen.
Efter bryggning af kaffet finns det ytterligare metoder man kan använda för att anpassa kaffet. Vet du exempelvis vad en Americano är? En Americano är kort sagt bara en utspädd espresso. Här har man tagit en shot espresso med cirka 10% koncentration och spätt ut den med varmt vatten, vilket ger en koncentration som närmar sig 2-3%.
Så om du har bryggt en kopp kaffe som smakar fantastiskt, men styrkan är lite för hög, så späd den med lite vatten. Om du å andra sidan har bryggt en kaffe som inte är tillräckligt stark, så finns det tyvärr inte så mycket att göra.
Din kundvagn är tom