Här kommer våra tre bästa recept på sommarens iskaffe, perfekt för att släcka törsten på en varm sommardag. Klicka in och läs recepten på iskaffe.
22 juli 2021 07:04Det är sommar och därför den perfekta tiden att njuta av en härlig, kall, iskaffe!
Iskaffe kommer i många varianter och i detta inlägg kommer vi med våra 3 bästa recept på sommarens iskaffe.
Iskaffe ska inte förväxlas med cold brew, även om vissa kanske säger att det är samma sak. Men det är det inte – Cold Brew har blivit mycket populärt på senare tid, men till skillnad från iskaffe är cold brew en bryggning, medan iskaffe är en slags kaffetyp. Du kan göra iskaffe med cold brew, men du kan inte göra cold brew med iskaffe. Förstår du?
Det perfekta iskaffet är lätt att göra, smakar underbart och är perfekt för sommaren. Här kommer vårt recept.
Du behöver
- 1 kopp kaffe (lunkent eller kallt)
- Is
- Mjölk eller grädde
- Socker eller sirap
För iskaffet kan du använda vanligt filterkaffe, espresso eller cold brew – det är bara viktigt att kaffet är kallt eller rumstempererat. Om du använder varmt kaffe blir iskaffet för utspätt eftersom alltför mycket av isen kommer att smälta.
Så här gör du
- Fyll ett glas med is
- Häll i kaffet
- Toppa med mjölk eller grädde
- Tillsätt socker eller sirap
- Rör om och njut
Iskaffet kan anpassas efter vad du tycker om. Du kan till exempel tillsätta ren grädde, halv grädde halv mjölk eller ren mjölk.
Om du gillar söt kaffe tillsätt mer socker. Om du gillar smak, tillsätt en utsökt karamellsirap. Här är det bara fantasin som sätter gränser.
Thailändskt iskaffe är svårt att slå, det har optimerats över generationer i ett land med genomsnittstemperaturer över 30 grader. Förutom att det är supergott är det också lätt att göra!
Thailändskt iskaffe kommer i många olika varianter, men en sak är gemensamt för dem alla, och det är söt kondenserad mjölk. I detta recept försöker vi hålla oss trogna hur kaffet görs i Thailand.
Du behöver
- 2 skott söt kondenserad mjölk
- 1 kopp svart kaffe
- Socker (efter behov)
- Is
Så här gör du
Thailändskt iskaffe är känt för att vara mycket sött, och eftersom den kondenserade mjölken redan är mycket söt, rekommenderar vi att smaka av iskaffet med socker. Du kan använda alla typer av kaffe, inklusive snabbkaffe, det enda du behöver vara uppmärksam på är att ha tillräckligt med kaffe för vad som motsvarar en vanlig kopp kaffe.
Du kan också använda espresso, tillsätt bara extra vatten (så det motsvarar en americano)
- Blanda den kondenserade mjölken och kaffet
- Smaka av med socker - Häll vätskan över isen
- Njut!
När vätskan hälls över isen, späds den långsamt ut när isen smälter. Därför kan vätskan gärna vara mycket söt och stark.
Denna kaffe går kanske lite på gränsen till vad iskaffe faktiskt är, men trots det tycker vi att den är så enkel och god att vi inte kan låta bli att inkludera den i vår topplista.
Du behöver
- 1 skott espresso
- Härlig gräddglass
Så här gör du
Med detta recept blir det inte enklare! Köp din favoritgräddglass, till exempel en härlig vaniljglass, ta en enda kula glass i ett kaffeglas/mugg och häll ett skott espresso direkt över glassen.
- Ta en enda kula glass i ett glas
- Häll ett skott espresso direkt över glassen
Espresson kan gärna vara stark, så vi rekommenderar en medium till mörk rostning.
Din kundvagn är tom