Guider

Hur ska kaffebönor förvaras?

Ska kaffebönor förvaras i kylskåp? Läs mer om hur kaffebönor bör förvaras för att behålla smaken under längre tid efter påsen har öppnats.

28 juli 2021 08:07

Vad är det bästa sättet att förvara sina kaffebönor på, så att smaken och färskheten bibehålls?

Så du har precis köpt en läcker påse kaffe, kanske har du köpt flera påsar för att de var på rea, och första koppen du brygger smakar fantastiskt. Men hur behåller du smaken från bönan? Som du kanske redan har upplevt, börjar bönan smaka annorlunda och inte lika färsk ju äldre den blir.

Vad betyder färskheten för kaffebönor?

Konceptet med färska kaffebönor är relativt nytt, precis som specialty coffee också är ett relativt nytt koncept. Det är förståeligt, eftersom rostade kaffebönor inte försämras på samma sätt som andra livsmedel. Det beror inte på att de börjar ruttna, och rent visuellt ser de likadana ut som den dag du först öppnade påsen. Men du kan istället uppleva att doften av bönan inte är helt densamma som den dag du öppnade påsen. Samma gäller smaken, för även om bönorna ser helt identiska ut, så är det stor skillnad på smaken av en påse bönor du öppnade idag, jämfört med en påse du öppnade för bara 2 veckor sedan.

 

Så här förvarar du kaffebönorna

För att börja med, försök inte att lagra bönorna. Med andra ord, köp en lämplig mängd bönor som kommer att räcka dig en till två veckor, för på det sättet kan du säkerställa relativt färska bönor vid varje bryggning.

Men trots det kommer du fortsätta att lagra bönorna under den tid det tar att använda dem.

 

Vad får bönorna att smaka dåligt?

Kort sagt, så är det oxidation som får bönorna att smaka dåligt – alltså det är exponeringen för luft som får bönorna att oxidera och därför smaka dåligt. Lyckligtvis så kommer de flesta påsar med specialty-kaffe med en smart självförslutning, så att vi kan förhindra en stor del av oxidationen. Så för att börja med, se till att stänga påsen med kaffe varje gång.

Alternativt kan du överföra bönorna till en lufttät behållare, och det är så att säga inte viktigt vilken behållare det är, så länge den är lufttät. Du bör dock vara uppmärksam på att om behållaren är genomskinlig, så håll den borta från solsken (undvik generellt sett solsken). Oxidationen verkar snabbare under en varm miljö, förvara därför bönorna på en sval och mörk plats. Som du kanske redan har gissat är kylskåpet kanske den mest perfekta platsen att förvara bönorna.

 

Kan man frysa bönorna?

Det korta svaret är, ja! En kall miljö kommer generellt sett att fördröja oxidationen, vilket också är anledningen till att bönorna kan och bör förvaras i kylskåpet precis som de också kan förvaras i frysen.

Trots allt är den största risken med frysning (och förvaring i kylskåpet, för den delen) att bönan kan få en dålig doft från dess omgivningar om den inte förvaras i en lufttät behållare. Eftersom bönor är mycket porösa är de lätt att absorbera dofter från sin omgivning. Professionella baristor och kafferostare väljer oftast att förvara sina bönor i vakuumförseglade behållare, men en lufttät behållare fungerar också helt bra.

Så för att konkludera

Det bästa vore att inte köpa för många bönor åt gången, vilket i sig minskar behovet av förvaring under en längre period. Men under den period du ändå behöver förvara bönorna är det bäst att förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet.


Andra inlägg från Guider

Din kundvagn är tom