Recept , Kunskap

Coldbrew: 4 olika metoder

Testa 4 olika bryggmetoder för cold brew, perfekt för sommaren och härliga sommarcocktails.

22 juli 2021 07:02

Prova en av våra 4 härliga coldbrew-recept

Coldbrew har blivit mycket populärt, inte bara i Danmark utan över hela världen. Coldbrew är en bryggmetod som, till skillnad från traditionellt kaffe, bereds kallt. Fördelen med coldbrew är dels den milda och syrliga smaken som är perfekt för sommaren och som gör den lämplig för att blandas med till exempel sprite, tonic och andra söta drycker.

Dessutom kan coldbrew förvaras längre i kylskåpet, så om du vill ha en varm kopp kaffe imorgon så värmer du bara upp lite coldbrew och det smakar fantastiskt.

Coldbrew ska inte förväxlas med iskaffe, som snarare är en typ av dryck som kan göras med bland annat coldbrew.

Läs: våra 3 bästa iskaffe-recept

I detta inlägg tittar vi på fyra olika metoder att brygga coldbrew på.

 

Metod 1: AeroPress Coldbrew

AeroPress är en mycket populär och enkel bryggform för kaffe. För att göra coldbrew med en AeroPress kräver det naturligtvis att du har en AeroPress.

Läs mer om hur man brygger med AeroPress

Med denna AeroPress-metod bryggs det cirka en kopp kaffe, som kan spädas ut lite så att vi får två koppar kaffe.

Du behöver:

- 20 gram fint till medium malen kaffe
- 240 gram kallt eller ljummet vatten
- En AeroPress

Så här gör du:

- Förbered din AeroPress med den omvända metoden

Den omvända metoden gör att du kan hälla vatten i din AeroPress utan att kaffet börjar sippra genom filtret. Du brygger med den omvända metoden genom att placera toppen (alltså själva pressen) på bordet. Därefter tar du AeroPress-kammaren och placerar ovanpå pressen.

- Tillsätt kaffet i kammaren
- Tillsätt cirka 40 gram vatten och rör om så att kaffet ordentligt blötläggs
- Tillsätt resten av vattnet, ända upp till kanten (rör inte om)
- Täck din AeroPress med film eller liknande
- Sätt in den i kylskåpet och brygg i cirka 12 timmar
- När du är klar med att brygga, ta av locket och sätt på filtret
- Vänd din AeroPress över en kopp och brygg!

Om du börjar brygga till exempel kl. 19.00 på kvällen är den klar kl. 07.00 på morgonen. Perfekt, eller hur?

Brygtiden på 12 timmar är inte hugget i sten, du kan brygga upp till 24 timmar. Men allt under 8 timmar kommer med all sannolikhet resultera i ett tunt kaffe.

Du kan prova att experimentera fram och tillbaka. Om du upplever att kaffet är för tunt, förläng brygtiden.

Om du redan har en lång brygtid kan du prova antingen att mala kaffet finare eller öka brygandet genom att minska mängden vatten eller öka mängden kaffe.

 

Metod 2: Presskanna coldbrew

Coldbrew kan göras på många olika sätt, och presskanna är inget undantag. Metoden påminner till stor del om den vanliga metoden du är van vid när du brygger i presskanna. Men med några undantag.

Så här brygger du presskanna

Du behöver:

- 60 gram kaffe
- 450 gram kallt eller ljummet vatten
- Presskanna

Så här gör du:

- Kaffet ska vara malat medium till grovt
- undvik fint malen kaffe
- Tillsätt kaffet i presskannan
- Tillsätt cirka 50 gram vatten och rör om så att kaffet ordentligt blötläggs
- Tillsätt resten av vattnet
- Sätt på plungröret på toppen utan att trycka ned det
- Ställ in i kylskåpet i cirka 12 timmar

Det är viktigt att du inte trycker ner plungröret förrän vi är klara med att brygga. Precis som AeroPressen kan du brygga allt mellan 8 och 24 timmar - prova dig fram och se vad du tycker bäst om.

Du kan också experimentera med olika bryggförhållanden: prova att öka mängden kaffe om du upplever att kaffet är för svagt. Eller alternativt, brygg kaffet längre tid.

 

Metod 3: Isdroppande coldbrew

Nu till något annorlunda: en variation av coldbrew som inte behöver dra över natten. Det finns olika apparater som kan användas för denna typ av coldbrew, men för att hålla det enkelt tar vi utgångspunkt i en vanlig chemex.

Sättet som isdroppande coldbrew fungerar på är att vi långsamt smälter is över kaffe, och därmed brygger kaffet ganska långsamt vid mycket låga temperaturer.

Du behöver

- En chemex
- Filter
- Massor av is
- Kaffe, fint eller medelmalet

Så här gör du

- Placera filtret i din Chemex och rensa med varmt vatten om nödvändigt
- Tillsätt kaffe
- Tillsätt en handfull is över kaffet
- Vänta i cirka 15 minuter
- Njut!

Efterhand som isen långsamt smälter, droppar den ner på kaffet och tränger långsamt genom filtret. Efter en stund, cirka 10 till 20 minuter, har du en härlig coldbrew.

 

Metod 4: Espresso över is

Det är möjligt att brygga en espresso direkt över is, och efterhand som isen långsamt smälter, har du en härlig, kall americano. Det må sägas att detta inte är en riktig coldbrew, eftersom espresson bryggs upphettad - men eftersom vi brygger över is har vi inkluderat det i vårt inlägg.

Till skillnad från att kyla ner en espresso efter bryggning, i t.ex. kylskåpet, kyls espresson ned omedelbart över isen. Detta innebär att vi undviker onödig beskhet som annars uppstår när kaffer kyler ned långsamt.

Du behöver

- 15 gram espresso-malt kaffe
- Is Så här gör du
- Ta isen i ett glas
- Brygg en 30 gram espresso-skott direkt över isen

Läs mer om hur du brygger espresso

Läs mer om coldbrew här


Andra inlägg från Kunskap

Din kundvagn är tom