Recept

Så här brygger man kallbryggt kaffe (cold brew)

Kallbryggt kaffe, även kallat coldbrew, är en kaffebryggning som är enkel att göra och perfekt för varma sommardagar.

28 juli 2021 11:34

Cold brew, eller kallbryggt kaffe, är mer populärt än någonsin. Lär dig hur man gör kallbryggt kaffe.

Med våren och snart sommaren runt hörnet är tiden perfekt för en omgång kallbryggt kaffe (cold brew). I detta inlägg visar vi hur du gör en perfekt kallbryggt kaffe och ger några olika recept som du kan prova hemma.

Fakta om cold brew

- Brygtid: upp till 24 timmar
- Bryggförhållande: upp till 1:4
- Hållbarhet: 2 veckor
- Smaknyans: Låg syrlighet, låg bitterhet, sötma och fyllighet.

 

Vad är cold brew?

Kallbryggt kaffe är, som du förmodligen redan har räknat ut, kaffe som är bryggt kallt. Det finns många metoder som kan användas för kallbryggning, men det som gör alla metoderna lika är att vi brygger kaffet svalt och under relativt lång tid.

Vilken skillnad gör det?

När man brygger kallt kaffe, så är extraheringen inte lika kraftig som om du hade använt varmt vatten. Dessutom dras det inte lika mycket bitter smak från kaffet, som om du hade bryggt det varmt. Därför får man en kaffe som är mer mild, lite sötare och knappt så bitter. Men det betyder alltså inte att du inte kan brygga en kallbryggt kaffe som är kraftig i smaken – det återkommer vi till.

Fördelen med kallbryggt kaffe är att du kan förvara det i kylskåpet i upp till 2 veckor, dricka det kallt eller värma det om du vill ha en varm kopp kaffe. Kallbryggt kaffe är därför mycket flexibelt, det är läckert och helt perfekt för vår och sommar.

 

Så här brygger man kallbryggt kaffe

Den mest almindelige og tilgængelige metode är filterkaffe metoden.

Bryggförhållande: 1:8
Bryggtid: upp till 18 timmar

Det behöver du

- En glasbehållare
- 85 gram medium-grovmalet kaffe
- 710 ml vatten (kallt eller rumstemperatur)
- Kaffefilter

Så gör du

Steg 1.
Fyll behållaren med kaffe

Vi rekommenderar en medium till grov malning av kaffet, eftersom vi inte behöver en så snabb extraktion av kaffet. För detta recept behöver vi 85 gram kaffe, vilket motsvarar ett bryggförhållande på 1 till 8. Du kan gärna experimentera med förhållanden ända upp till 1 till 4.

Steg 2.
Tillsätt vatten och försegla

Tillsätt 710 ml kallt vatten, gärna filtrerat vatten. Blanda vatten och kaffet väl med en sked och försegla sedan glasbehållaren tätt.

Steg 3.
Brygg över natten

Glasbehållaren placeras i kylskåpet över natten – vi siktar på en brygtid mellan 12 till 18 timmar. Allt över 18 timmars bryggning kan ge en mer bitter smak.

Steg 4.
Filtrera kaffet

Här kommer filtret in i bilden, då kaffet ska filtreras från kaffesumpen – vi rekommenderar att skölja filtret igenom med lite kokande vatten så vi undviker bismak.

Steg 5.
Smaka av och njut

Din kallbryggda kaffe är nu klar och kan drickas som den är. Om kaffet är lite för starkt kan du enkelt späda ut det med lite vatten. Kaffet är även lämpligt med mjölk och du kan använda det i andra recept som till exempel iskaffe. Den kallbryggda kaffet kan förvaras i kylskåpet i upp till 2 veckor och du kan även värma upp kaffet om du skulle vilja ha en varm kopp. 

 

Läs hur man brygger stempelkaffe här

Bryggförhållanden: 1:8
Brygtid: upp till 18 timmar

Det ska du använda
- En presskanna
- 85 gram medium-grovmalet kaffe
- 710 ml vatten (kallt eller rumstemperatur)

Har du en stämpelkanna tillgänglig, så kan du faktiskt också använda den till att göra en omgång kallbryggt kaffe. Med denna metod är bryggningsförhållandet detsamma, 1 till 8, och bryggtiden är densamma, 12 till 18 timmar. Vi rekommenderar att stampen placeras på kannan, men utan att trycka ner den, men har du inte tillräckligt med plats i ditt kylskåp kan du försöka tätta kannan med en gladpack. Det är viktigt att inte trycka ner kaffet innan det är färdigt med att brygga, annars ‘stoppas’ bryggningen och du kommer att få en tunn och bitter kaffe.  

 

Läs hur man brygger med AeroPress här

Bryggförhållande: 1:7
Brygtid: upp till 24 timmar

Det ska du använda
- En AeroPress
- 30 gram grovmalt kaffe
- 210 ml vatten (kallt eller vid rumstemperatur)

Steg 1.
Vänd din AeroPress upp och ned

För att göra kallbryggt kaffe med en AeroPress så behöver vi använda den omvända metoden. Börja med att vända din AeroPress upp och ner.

Steg 2.
Tillsätt 30 gram grovmalt kaffe.

Normalt används en ganska fin malning när man brygger med AeroPress, men eftersom vi brygger i 24 timmar behöver vi en grov malning.

Steg 3.
Tillsätt vatten och rör om

Tillsätt vatten, kallt eller vid rumstemperatur, och rör ordentligt i cirka 10 sekunder

Steg 4.
Försegla med filterhållaren

Montera filterhållaren för att försegla kaffet

Steg 5.
Brygg i 24 timmar

Placera din AeroPress i kylskåpet i cirka 24 timmar

Steg 6.
Förbered filtret

Montera av filterhållaren, placera sedan en filter i hållaren och skölj igenom med kokande vatten. Monter filteret tillbaka på din AeroPress.

Steg 7.
Vänd din AeroPress upp och brygg

Vänd din AeroPress upp och ner, ovanpå en kopp eller annan form av kanna, och börja brygga.

Steg 8.
Njut och smaka av

Din kallbryggda kaffe med AeroPress-metoden är nu klar, och du kan dricka den som den är eller smaka av med t.ex. vatten eller mjölk

 

Vilket kaffe är bäst för kallbryggning?

Du kan använda alla typer av bönor till kallbryggt kaffe, men eftersom kaffet bryggs i kallt vatten, extraheras inte mycket syra - därför rekommenderar vi att välja kaffe där syran inte är det viktigaste. Du kommer förmodligen att få bättre resultat om du väljer kaffe med mycket fyllighet, liksom sötma, vilket du hittar i många mörka rostningar. Du kan också överväga en ljus rostning med kaffe som har genomgått naturlig bearbetning, eftersom detta ger en del sötma och fruktiga smaker.

När du brygger kallbryggt kaffe är det viktigt att du använder en rimligt grov kaffemaling. Eftersom kaffet är i kontakt med vattnet upp till 24 timmar behöver vi inte hög extraktionsgrad, varför en medium till grov maling är rekommenderad. Om du använder en fin malning är det troligt att du upplever en mycket stark kaffe samt bitterhet.

 

Hur kan receptet justeras?

Med vår vanliga recept rekommenderar vi en bryggrad av 1:8, vilket motsvarar 85 gram kaffe till 710 ml vatten. Men om du upplever att din cold brew är lite för tunn, tveka inte att ändra bryggförhållandet till exempelvis 1:6 eller 1:4.

I stället för att ändra bryggförhållandet kan du också experimentera med en finare malning – men se till att den inte blir för fin, för att inte göra kaffet för bittert. Och det fungerar naturligtvis också åt andra hållet: om du upplever att kaffet är för starkt, prova ett högre bryggförhållande - eller prova en grövre malning. Du kan också utspäda kaffet efter det har bryggts, precis som du skulle göra om det handlade om en espressoshot eller en AeroPress-bryggning.     


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom