Recept

Så brygger man espresso

Lär dig hur du brygger det perfekta skottet espresso, och vilka variabler som påverkar espressons smak.

28 juli 2021 07:55

Bryggning av espresso

Espresso är en mycket komplicerad och dyr vana att upprätthålla, som kräver en del erfarenhet samt dyrt utrustning. Många baristor övar sig många år, innan de har tillräckligt självförtroende för att göra en god och konsekvent kopp espresso, varje gång.

Du kan läsa mer om vad espresso är här.

Det är mycket faktorer som påverkar en shot espresso, och dessa faktorer måste matcha perfekt för att dra en utsökt shot espresso, vilket också är anledningen till att det är svårt att göra ett recept som passar alla.

Faktorer för espresso

  • Hur gamla kaffebönorna är
  • Hur fint bönorna är malda
  • Hur varm espressomaskinen är
  • Hur jämn pucken med torrkaffe är
  • Hur mörk eller ljus kaffet är (läs mer om rostning av kaffe här)
  • Hur högt ett tryck som används vid bryggning
  • Vilken espressomaskin som används

Vi rekommenderar att ha en anteckningsbok till hands i samband med bryggningsprocessen, så du kontinuerligt kan notera variabler som t.ex.: malning, dosering, tid, vikt av output, smak och justeringar.

Om du börjar från grunden, ta och börja med en 20 gram torrkaffedos, och beroende på kaffet, sikta efter ett output på 30 till 40 gram (alltså vikt av själva espressoshottet). Traditionella "espressorostningar" klarar sig generellt bra med en kaffe-vattenratio på 1:1,5 (20 gram kaffe till 30 gram output). Ljusare rostningar med fler undertoner av frukt smakar ofta mycket bra med output ända upp till 40 gram. Malning av bönorna ska vara fin - men om den blir för fin, så kan det vara svårt att dra en shot.

 

Tampning av espresso

Första steget i bryggning av en espresso är tampning.

Börja med att fylla espressomaskinens portafilter med fint malda kaffebönor, cirka 20 gram, och se till att kaffet är jämnt fördelat och att det inte finns något överskottskaffe på kanterna.

Håll portafilteret helt plant och ta din tampingverktyg och tamp ganska lätt ovanpå kaffet, följt av en liten tamp på sidan av portafilteret. Detta säkerställer att kaffet blir helt jämnt fördelat både uppe och nere i filteret.

Därefter tar du tampingverktyget på kaffet igen, men denna gång tampar du med ett tryck motsvarande cirka 15 kg. Det är viktigt att du så jämnt som möjligt tampar, så att det inte uppstår fickor i kaffet där vattnet kan sippra in - och till slut är det en bra idé att rotera tampingverktyget 1-2 gånger för att hålla kaffet jämnt.

 

Bryggning av espresso

Nu är din torkdos klar och redo, och du kan ta och låsa portafilteret till espressomaskinen. Håll espressomaskinen på en standardtemperatur på cirka 94 grader. Starta maskinen, och du borde se de första dropparna espresso efter cirka 5 sekunder. Stäng av maskinen efter cirka 20 till 22 sekunder. Du kan justera tiden för bryggning och därmed mängden output.

Ibland kan det vara nödvändigt att justera malningen av kaffebönorna för att brygga den helt perfekta espresson. Om du märker att din espresso inte börjar droppa, eller om det tar väldigt lång tid, kan det bero på att bönorna är malda för fint, och i så fall prova med en något grövre malningsgrad. Å andra sidan, om det går för snabbt, kan det betyda att din malning är alltför grov. Prova att testa olika nivåer av malning.

Obs! När du är klar med bryggningen kan det fortfarande finnas ett högt tryck i portafilteret. Det betyder att om du låser upp filteret för snabbt kan det uppstå en brusande effekt som kan få kaffet att skjuta ut. Antingen kan du vänta en stund tills trycket har sjunkit eller så kan du försöka låsa upp filteret mycket långsamt så att trycket inte sjunker alltför snabbt.

Som du förmodligen redan förstår kan något så enkelt som en espressoshot bli ganska komplicerat. Som tidigare nämnts finns det ingen fast uppskrift för en espressoshot - det handlar om experimentering och en längre iteration för att hitta den perfekta bryggmetoden för espresso. Det är också det som gör varje kaffebutik unik, eftersom varje barista har gått igenom sina egna iterationer och hittat sin egen perfekta metod.  


Andra inlägg från Recept

Din kundvagn är tom