Guider

Hur brygger man AeroPress

Den kompletta guiden till att brygga det perfekta AeroPress-kaffet - klicka dig in och lär dig hur du kommer igång med AeroPress-kaffebryggning.

28 juli 2021 08:32

Den kompletta guiden till bryggning av AeroPress-kaffe

En bryggemetod som är enkel att hantera och brygger en fantastisk kopp kaffe varje gång? Då är svaret AeroPress. AeroPress bryggmetoden är en av de enklaste metoderna att brygga och det är svårt att inte brygga en läcker kopp kaffe varje gång.

Om du vill hoppa över föreläsningen, scrolla ner på sidan till bryggguiden

AeroPress karaktäristik: Låg beska, låg syra, bryggning liknande espresso och americano

 

Först lite bakgrund

AeroPress är en relativt ny uppfinning som först tillverkades år 2005 av den amerikanska uppfinnaren Alan Adler. AeroPress är tillverkad av plast, den är lätt, portabel och enkel att rengöra. Med AeroPress bryggmetod blir vatten och kaffepulver noggrant blandade i en kammare, där en plasttub med en förseglingsring ovanpå sedan saktar pressar kaffet genom ett filter ned i en kopp. Detta skapar ett relativt högt tryck och eftersom högt tryck ökar extraktionen (läs mer om kaffeextraktion här), tillåter det en snabbare bryggning än t.ex. presskaffe eller handbryggning.

Denna hastighet inklusive det höga trycket har gett AeroPress-maskinen ett rykte som en espressomaskin och även om det finns likheter så bryggs det alltså inte en äkta skott espresso med till exempel samma crema. Men trots detta så brygger AeroPress fantastisk kaffe, tar nästan ingen plats och är dessutom mycket enkel att rengöra.

 

Så vad är en AeroPress helt precist?

En AeroPress består av en sorts plastcylinder och kommer med en rörpinne, en sked, en filterhållare och massor av filter. Plastcylindern är uppdelad i två delar, en topp och en botten. Botten används som behållare för vatten och kaffepulver, medan toppen används som en sorts propp för att pressa kaffet genom filtret. Rörpinnen används till att, som du kanske redan hade gissat, blanda kaffepulvret och vattnet tillsammans - det är nämligen viktigt att kaffepulvret är helt genomblött med vatten när man brygger. Och slutligen har vi filterhållaren och filtren - ett filter placeras i hållaren och hållaren skruvas på plastcylindern efteråt.

Vad gäller filtren, så rekommenderar vi generellt sett, oavsett om det gäller AeroPress eller pour-over, att filtret först blötläggs med lite kokande vatten. Detta säkerställer att ingen smak från filtret hamnar i kaffet, men viktigast av allt, det ser till att filtret hålls ordentligt på plats i filterhållaren.

 

AeroPress bryggguide

Så här brygger man AeroPress (den normala metoden)

På sidan av din AeroPress kan du se indikation av tal, vilket indikerar antalet koppar kaffe. Det man ska vara uppmärksam på med en AeroPress är att kaffe är relativt stark, lite som en espresso, varför man alltså ska späda det med varmt vatten efter bryggning.

Steg 1.
Insätt filtret i botten av filterhållaren och skölj igenom med kokande vatten. Detta säkerställer både att vi rengör filtret från en papperssmak, men det säkerställer också att filtret sitter fast på hållaren.

Steg 2.
Fäst filterhållaren på plastbehållaren (plaströret) och placera det ovanpå en kopp

Steg 3.
Mal 14 gram kaffe och häll det i behållaren. Det är alltid bäst med färskmalen kaffe. Kornstorleken ska vara en mellanstorlek mellan fin och medium.

Steg 4.
Häll 220 ml varmt vatten i behållaren. Om du inte har en våg, häll upp till fyrsiffriga siffror. Vattnet bör vara cirka 92 grader, men om du inte har en termometer, vänta i cirka en minut efter att vattnet har kokat.

Steg 5.
Använd omrörningspinnen för att noggrant blanda kaffe och vatten i cirka 10 sekunder, och placera sedan toppdelen ovanpå.

Steg 6.
Vänta i 2 minuter och tryck sedan ner toppen på filteret. Det kräver lite tryck för att vattnet ska passera igenom filtret – denna steg tar ungefär 30 sekunder. Tryck inte för hårt då det kan öka trycket för mycket och göra processen ännu långsammare.

Steg 7.
Späd ut kaffet efter behov och njut! Som tidigare nämnt, så är AeroPress bryggning relativt starkt, varför vi rekommenderar att späda ut kaffet efter behov.

 

Så brygger man AeroPress med den omvendte metode

Metoden vi netop har gået igennem är den officiella metoden som kommer att framgå i instruktionerna från din AeroPress, men det finns faktiskt en alternativ metod som kallas för "inverted AeroPress method".

Med den normale metode är behållaren placerad med filtret nedåt på en kopp, vilket betyder när vattnet hälls i behållaren så börjar kaffet tränga igenom innan du tillför tryck.

Med den omvända metoden kommer toppen att sättas in först och apparaten kommer att vändas upp och ner, vilket gör att botten (dvs. kaffehållaren) blir toppen. Filterhållaren placeras alltså sist efter att vatten och kaffe har blandats, vilket betyder att du inte behöver uppleva att kaffet långsamt sipprar igenom innan du är redo att brygga. När du är redo så vänder du hela apparaten igen över kaffekoppen och du kan fortsätta brygga på samma sätt som med den ursprungliga metoden.

Syftet med den omvända metoden är bättre kontroll över kaffet och vattnet – eftersom kaffet inte börjar sippra igenom filtret på en gång, kan du brygga kaffet längre tid om du vill.

 

Kaffets finesse

Normalt rekommenderas en relativt fin malning av kaffet, något grövre än espresso. Med en sådan finhet uppnår man en relativt koncentrerad kaffe, vilket man ofta späder med vatten, precis som när man gör en Americano.

Använder du däremot en något grövre målning, t.ex. en medium målning som motsvarar en pour-over bryggning, så kommer du att få en mindre koncentrerad kaffe. Nackdelen är naturligtvis att det är knappt så ekonomiskt, eftersom du går från kanske 3-4 koppar kaffe (efter utspädning) till 1-2 koppar.

 

Variationer och experimentering med AeroPress

Med Aeropress, precis som med många andra bryggmetoder, finns det en viss frihet att anpassa receptet efter egen smak. Om du vill ha ännu starkare kaffe kan du brygga kaffet längre vilket ger dig högre koncentration. Om du istället vill ha mildare kaffe kan du prova att mala kaffebönorna grövre. Du kan också prova olika bryggförhållanden, t.ex. 13, 14 eller kanske 15 gram kaffe till 220 ml.    


Andra inlägg från Guider

Din kundvagn är tom